Вітамінна недостатність у дітей
Вітаміни відносять до незамінних (ессенціальних) компонентів харчування. Вміст вітамінів у харчових продуктах значно нижчий, ніж білків, жирів, вуглеводів і не перевищує, як правило, 1-100 мг у 100 г продукту. На відміну від білків, жирів та вуглеводів, вони не можуть бути для людини джерелом енергії, однак є регуляторами життєво важливих функцій організму.
Сучасні дослідження все частіше виявляють у дітей поєднану вітамінно-мікроелементну недостатність.
Причини розвитку вітамінної недостатності
Недостатнє надходження вітамінів з їжею чи порушення їх засвоєння у шлунково-кишковому тракті сприяє появі вітамінної недостатності у дітей.Зокрема, до причин виникнення вітамінної недостатності відносять:
Ø низький вміст вітамінів у добовому раціоні харчування, незбалансованість хімічного складу раціонів;
Ø порушення оптимального співвідношення між окремими вітамінами;
Ø втрату і руйнування вітамінів у процесі технологічного та кулінарного оброблення продуктів харчування, неправильного їх зберігання;
Ø порушення всмоктування у кишківнику (хвороби шлунково-кишкового тракту);
Ø порушення синтезу вітамінів групи В і К у кишківнику (зокрема при дисбіотичних порушеннях);
Ø руйнування вітамінів лікарськими засобами, наприклад через лікування антибіотиками;
Ø глистяні інвазії;
Ø інфекційні захворювання;
Ø стрес.
Ознаки вітамінної недостатності
Нині найбільш розповсюджена форма вітамінної недостатності – це полігіповітаміноз, ознаками якого є:
Ø значне зниження стійкості організму дітей до дії інфекційних і токсичних чинників;
Ø уповільнення одужування хворих дітей, у т. ч. дітей з важкими травмами, опіками, після операцій, при інфекціях чи тривалому астенічному синдромі;
Ø зниження розумової працездатності, ознаками якого є погіршення пам'яті та концентрації уваги;
Ø відставання дитини у розумовому та фізичному розвитку порівняно зі здоровими однолітками;
Ø погіршення адаптації до збільшення фізичних навантажень;
Ø загострення хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту і гепатобіліарної системи;
Ø дратівливість, головний біль (через брак тіаміну, аскорбінової кислоти, піридоксину);
Ø кровоточивість ясен (через брак вітаміну С);
Ø сухість шкіри (через брак вітамінів А, В2);
Ø блідість шкіри (через вітамінозалізодефіцитний стан).
Види вітамінної недостатності:
гіповітаміноз — різке зниження (але не повне виснаження) запасів одного вітаміну в організмі.
полігіповітаміноз — недостатність одночасно декількох вітамінів.
авітаміноз — стан майже повного виснаження вітамінних ресурсів організму.
Профілактика дефіциту вітамінів
Увесь необхідний для дитини набір вітамінів може надходити до організму тільки за умови використання у меню всіх основних груп продуктів. Помилково вважати, що джерелом вітамінів є лише свіжі овочі та фрукти. Ця група продуктів дійсно є єдиним джерелом вітаміну С та забезпечує людину вітаміном РР, фолієвою кислотою (фолат) і β-каротином, але не містить тіаміну, рибофлавіну, ніацину, а також вітамінів В12, Е, D. М'ясо та м'ясні продукти є важливим джерелом вітамінів B1, B2, B6, B12. З молоком та молочними продуктами в організм надходять вітаміни А, В2; зі злаковими — вітаміни B1, B2, B6, РР, Е; з рослинними жирами — вітамін Е; з тваринними жирами — вітаміни А, D. Тому при складанні меню його необхідно максимально урізноманітнювати.
Однак повністю задовольнити потребу в усіх основних вітамінах тільки за рахунок харчового раціону складно. З метою забезпечення повної відповідності між потребами організму дітей у вітамінах і їх надходженням з їжею проводиться профілактика вітамінної недостатності.
Вітаміни необхідні для таких процесів в організмі людини:
• ріст тканин і кровотворення;
•нормальне функціонування нервової, серцево-судинної систем, системи травлення і залоз внутрішньої секреції;
• підтримання гостроти зору;
• підтримання здоров'я шкіри;
• забезпечення адекватної імунної відповіді;
• забезпечення розумової працездатності, пам'яті та концентрації уваги.