FacebookПідписатися на RSS

Вітамінна недостатність у дітей

Вітаміни відносять до незамінних (ессенціальних) компонентів харчування. Вміст вітамінів у харчових продуктах значно нижчий, ніж білків, жирів, вуглеводів і не перевищує, як правило, 1-100 мг у 100 г продукту. На відміну від білків, жирів та вуглеводів, вони не можуть бути для людини джерелом енергії, однак є регуляторами життєво важливих функцій організму.

Сучасні дослідження все частіше виявляють у дітей поєднану вітамінно-мікроелементну недостатність.

Причини розвитку вітамінної недостатності

Недостатнє надходження вітамінів з їжею чи порушення їх засвоєння у шлунково-кишковому тракті сприяє появі вітамінної недостатності у дітей.Зокрема, до причин виникнення вітамінної недостатності відносять:

Ø низький вміст вітамінів у добовому раціоні харчування, незбалансованість хімічного складу раціонів;

Ø порушення оптимального співвідношення між окремими вітамінами;

Ø втрату і руйнування вітамінів у процесі технологічного та кулінарного оброблення продуктів харчування, неправильного їх зберігання;

Ø порушення всмоктування у кишківнику (хвороби шлунково-кишкового тракту);

Ø порушення синтезу вітамінів групи В і К у кишківнику (зокрема при дисбіотичних порушеннях);

Ø руйнування вітамінів лікарськими засобами, наприклад через лікування антибіотиками;

Ø глистяні інвазії;

Ø інфекційні захворювання;

Ø стрес.

Ознаки вітамінної недостатності

Нині найбільш розповсюджена форма вітамінної недостатності – це полігіповітаміноз, ознаками якого є:

Ø значне зниження стійкості організму дітей до дії інфекційних і токсичних чинників;

Ø уповільнення одужування хворих дітей, у т. ч. дітей з важки­ми травмами, опіками, після операцій, при інфекціях чи три­валому астенічному синдромі;

Ø зниження розумової працездатності, ознаками якого є погір­шення пам'яті та концентрації уваги;

Ø відставання дитини у розумовому та фізич­ному розвитку порівняно зі здоровими од­нолітками;

Ø погіршення адаптації до збільшення фізич­них навантажень;

Ø загострення хронічних захворювань верх­ніх дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту і гепатобіліарної системи;

Ø дратівливість, головний біль (через брак ті­аміну, аскорбінової кислоти, піридоксину);

Ø кровоточивість ясен (через брак вітаміну С);

Ø сухість шкіри (через брак вітамінів А, В2);

Ø блідість шкіри (через вітамінозалізодефіцитний стан).

Види вітамінної недостатності:

гіповітаміноз — різке зниження (але не повне виснаження) запасів одного вітаміну в організмі.

полігіповітаміноз — недостатність одночасно декількох вітамінів.

авітаміноз — стан майже повного виснаження вітамінних ресурсів організму.

/Files/images/vitamines-copie.jpgПрофілактика дефіциту вітамінів

Увесь необхідний для дитини набір вітамінів може надходи­ти до організму тільки за умови використання у меню всіх основних груп продуктів. Помилково вважати, що джерелом вітамінів є лише свіжі овочі та фрукти. Ця група продуктів дійсно є єдиним джерелом вітаміну С та забезпечує людину вітаміном РР, фолієвою кислотою (фолат) і β-каротином, але не містить тіаміну, рибофлавіну, ніацину, а також вітамінів В12, Е, D. М'ясо та м'ясні продукти є важливим джерелом вітамінів B1, B2, B6, B12. З моло­ком та молочними продуктами в організм надходять вітаміни А, В2; зі злаковими — вітаміни B1, B2, B6, РР, Е; з рослинними жирами — вітамін Е; з тваринними жи­рами — вітаміни А, D. Тому при складанні меню його необхідно максимально урізно­манітнювати.

Однак повністю задовольнити потре­бу в усіх основних вітамінах тільки за ра­хунок харчового раціону складно. З метою забезпечення повної відповідності між по­требами організму дітей у вітамінах і їх надходженням з їжею проводиться профілактика вітамінної недостат­ності.

Вітаміни необхідні для таких процесів в організмі людини:

• ріст тканин і кровотворення;

•нормальне функціонування нервової, серцево-судинної систем, системи травлення і залоз внутрішньої секреції;

• підтримання гостроти зору;

• підтримання здоров'я шкіри;

• забезпечення адекватної імунної відповіді;

• забезпечення розумової працездатності, пам'яті та концентрації уваги.

Кiлькiсть переглядiв: 577